Midsommartårtan!

Jag fick äran (tog åt mig..) att baka en tårta till midsommar. Jag ville testa nåt nytt istället för en vanlig jordgubbstårta och jag hittade detta recept med kondenserad mjölk, dajm och jordgubbar! Kan det bli godare? Tyvärr så hade vi ätit oss alldeles för mätta på maten innan och denhär tårtan är ganska mättande, men den passar alldeles utmärkt till "bara" kaffe! Istället som för efterrätt alltså...


Här kommer receptet! (Jag hittade det i Buffé nr 6-7/2012 där den hade vunnit en tårttävling!)

(ger 8-10 bitar)

1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400g)
150 g smör
300 g digestivekex
1 liter jordgubbar
1½ dubbeldajm (56g/styck)
3 dl vispgrädde

 1. Koka burken med konderserad mjölk i en kastrull med mycket vatten, det ska täcka burken hela tiden. Koka i 2½ timma utan lock. Fyll på vatten emellanåt om det behövs.
 2. Skölj burken i kallt vatten och låt svalna helt.
 3. Ta fram en form med löstagbarkant, ca 24 cm i diameter, och klä den med plastfolie.
 4. Smält smöret. Mixa digestivekexen till smulor och blanda med smöret, mixa lite till.
 5. Tryck ut digestivekexen i formen och stoppa in i kylen i 1 timme.
 6. Rensa, skölj och dela jordgubbarna.
 7. Finhacka dajmen.
 8. Vispa grädden, häll i ca 2/3 av dajmkrosset.
 9. Ta ut formen ur kylen, lossa botten och dra försiktigt loss plasten. Lägg upp på fat.
 10. Bred ut kondenserade mjölken, spritsa eller bred ut dajmgrädden, lägg på jordgubbarna och strössla över resten av dajmen! Låt stå kallt tills servering :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0