Lussebullar!

Igår blev det lussebullsbak med sötnosen!

Receptet är från Rutiga Kokboken.

Saffransbröd med Kesella (s.613)
Du behöver:
50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 burk (250g) Kesella
2 paket (à 0,5g) saffran
1½ dl socker
½ tsk salt
ca 1,8 liter vetemjöl

Garnering: Russin
Pensling: uppvispat ägg

Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet. Häll i mjölken och värm till fingervärme.
Häll en del av degspadet över jästen och rör tills det är upplöst.
Tillsätt sedan resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in så mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken och låt degen jäsa ca 30 minuter.
Ta upp den på en lätt mjölad arbetsbänk.
Knåda det slät och blank.
Dela den i lika stora delar, baka ut dem till önskad form. Lägg lussebullarna på en smord plåt eller använd bakplåtspapper. Låt dom sedan jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek i ca 20-30 minuter.
Garnera med russin och pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i 225-250 grader i ca 5-10 minuter.
Låt dem kallna under bakduk.

Vi gjorde även lite andra varianter än vanliga lussebullar.
Vi kavlade ut degen och använde pepparkaksformar och tog ut hjärtan. Sedan la vi lite riven mandelmassa i mitten av hjärtat och la på ett till hjärta, plattade till kanterna och in i ugnen (efter pensling och jäsning såklart). Gott!Follow paien



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0