Morotsrutor

Idag bestämde jag mig för att baka morotskaka! Och det blev en kaka i rut-form.

Receptet är som vanligt från Rutiga kokboken och lyder såhär:

MOROTSRUTOR:
Välkänd kaka från kaféer och coffeeshops. Morotskakan har sina rötter i USA och finns med varierande recept och utseende.

Tid: 45 min      20 bitar

Du behöver:
  • 2-3 morötter (så att det blir 5 dl när det är rivet)
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 dl råsocker (jag hade bara en dl råsocker, och sen två vanligt strösocker)
  • 4 st ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen kanel
Till Glasyren/frosting:
  • 50 smör
  • 200 färskost, naturell (jag kör med en laktosfri variant!)
  • 2 dl florsocker
  • ½ citron, rivet skal
  • Ev. rivet limeskal på glasyren.


Gör såhär!

♥ Skala och riv morötterna fint. Använd gärna matberedarens fina rivskiva.
♥ Smält matfettet.
♥ Vispa ägg och socker pösigt.
♥ Rör ner morötter och det smälta matfettet i äggsmeten.
♥ Blanda mjölet med bakpulver, vaniljsocker och kanel.
♥ Rör ner det i smeten.
♥ Häll smeten i en smord och bröad liten långpanna, 25x30 cm (eller klä formen i bakplåtspapper)
♥ Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. (det stod ingen temperatur, men jag hade ca 210 grader. Den blev dock lite kladdig i mitten av kakan..)
♥ Låt kakan svalna.
♥ Rör smöret till glasyren mjukt och blanda ner övriga ingredienser till en smidig smet.
♥ Bred glasyren över kakan. Och strö eventuellt över lite rivet citron eller limeskal.
♥ Skär i 20 bitar.

innan ugnen
Innan ugn, efter ugn, färskost - laktosfri


Tadaa!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0